JUUKA-SEURA ON PERUSTETTU VUONNA 1966 JA SEN KOTIPAIKKA ON JUUKA

Kotiseutuarkisto on yhteistä omaisuuttamme, jota vaalitaan suurella kotiseuturakkaudella. Juuan kotiseutuarkisto on laatuaan ensimmäisiä maassamme ja aivan ensimmäinen Pohjois-Karjalassa.

Yhdistyksen tarkoituksena on:

• kotiseudun kehittäminen paikallisten erityispiirteiden pohjalta
  • elinympäristön laadun parantaminen
  • ihmisten viihtyvyyden lisääminen
  • kotiseututietoisuuden lisääminen
  • kotiseutuhengen ylläpitäminen
  • omatoimisuuden voimistaminen
  • kotiseudun kulttuurien vaaliminen ja edistäminen

Jäsenmäärä oli vuoden 2016 lopussa 251 henkilöä.

Perinteitä vaaliva yhdistys

Juuka-seuran keskeisinä toimintamuotoina ovat edelleen museotoiminnan ylläpitäminen ja kehittäminen, kotiseutuarkiston kartuttaminen sekä kotiseutupäivien, Ellinpäivien järjestäminen. Se on hyvin hoidettu ja jatkuvasti kehittyvä dokumentaariokeskus. Kotiseutuarkistoamme on pidetty tiennäyttäjänä niin läänissämme kuin myös koko maakunnassa.

Museot ja kansanperinne

Kansanperinteen tallentamiseen ja museoiden hoitoon on Juuka-seura myös kiinnittänyt paljon huomiota. Juuan museoiden kävijämäärä on viimevuosina noussut selvästi. Vuosittain museoihin käy tutustumassa noin 800-900 henkilöä. Museoilla on järjestetty perinnetyönäytöksiä, siellä on esitelty ennen uitoilla tarvittujen närelenkkien vääntöä, villan karstausta ja kehräystä, pärevasujen ja tuohikonttien valmistusta sekä voin kirnuamista. Myllymuseon uusi aittarakennus, uittoränni ja rakkaudensilta kiehtovat niin paikallisia kuin turistejakin tutustumaan alueeseen.