Kotiseutuarkisto

Milda Tarkkosen muistelmat

Nimi: TARKKONEN MILDA: ANNIN LAULU sekä MUISTELMAT

Aikarajaus: 1.5.1905 – 4.6.1992

Maantieteellinen toiminta alue: Karjalan kannas ja Juuka

Historia:
Milda Tarkkonen syntyi Valkjärvella Vihtori ja Fanni Heikkilän perheeseen. Vuonna 1961 alkoi hän kirjoittaa muistelmiaan. Johdannossa hän kertoo miten hänen isänsä oli aikoinaan löytänyt hovin isännän Askaasin juopuneena hangelta, toimittanut hänet hoitoon Viipurin sairaalaan, jossa isännältä todettiin jalkojen paleltuneen niin pahasti, että jalkaterät jouduttiin leikkaamaan pois. Kiitokseksi hengensä pelastamisesta antoi isäntä lohkaista neljän vakan maapalan omista maistaan Mildan isälle, josta näin muodostui Mildan lapsuudenkoti.
Lapsuutensa ajoita kertoo hän muistavansa marjamatkoilla veljiensä kanssa poikenneensa usein autiolla hovilla. Päärakennukseen kuului 13 huonetta, kaksi kuistia ja ihmeellisen koreat portaat kauniine leikkauksineen ja kaidepuineen. Köynnöskasvit kiersivät villinä kaidepuissa ja lähipensaissa. Hovilla oli myös riihi ja myllyrakennus. Usein lapset poikkesivat myllyyn vaikka vanhemmat ihmiset olivat kertoneet myllyssä kummitelleen. Samaten tarinat aution hovin ikkunoilla nähdyistä naisen käsiä ranteiden kohdalta katkaistuna, joiden sormissa kimaltelivat jalokivisormukset. Käsien oletettiin olevan aikaisempien hovin herrojen väkisin köyhälistön keskuudesta hoviin kuljetettujen ja kelvottomiksi käyneiden rakastajattarien käsiä. Yleensä lapset marjakorien täytyttyä suuntasivat hoville tutkimaan paikkoja.
1915 hovi paloi. Paloa arveltiin tuhopoltoksi, vaan syyllistä ei löydetty, omistajan kerrottiin nostanee sievoiset summat vakuutusrahoja. Isoisänsä hän kertoo käyneen hevoskauppoja markkinoilla. Isoisänsä ja isänsä ei olleet kiinnostuneita maatilan pidosta, vaan kävivät rajan yli kulassikauppoja, joka oli vaarallista, mutta hyvin tuottavaa. Isänsä oli hyvä haitarinsoittaja ja laulaja. Milda teki 17-vuotiaana Annin laulun nuoruudenystävänsä Anni Pyykön muistoksi.

Käyttörajoitus:

ARKISTOMERKKI: 462

HYLLY: II

SISÄLLYS:

F. KIRJEISTÖ
Fa. Saapuneet kirjeet 2 kpl

S. ÄÄNITTEET
Sa. Milda Tarkkosen haastattelu 13.5.1985
Sb. Milda Tarkkosen haastattelu 1986
Sc. Annin laulu, laulaja tuntematon

U. MUUT ASIAKIRJAT
Ua. Laulukirja 1 kpl
Ub. Kopioita laulun sanoista 8 kpl
Uc. Lisätietoja Annin laulusta 5 kpl
Ud. Käsikirjoitus muistelmista 4 lehtiötä
Ue. Puhtaaksi kirjoitetut muistelmat 26 sivua 2 kpl

HUOMAUTUKSIA: