Kotiseutuarkisto

Juuan Vanhempi Historia

Nimi: JUUAN VANHEMPI HISTORIA

Aikarajaus: 1600-1700 LUKU

Maantieteellinen toiminta alue: Pielisjärven Alue

Historia:
Ruotsin hallitus vuokrasi v.1685 Pielisjärven pitäjän, Juuka mukaanluettuna, Kaikkineen tiloineen, talonpoikineen,veroineen ja oikeuksineen inspehtori Salomon Enbergille. Tämän herran palvelukseen tuli rajakapteeni Simon Affleck veronkantajaksi. Tämä veronkantaja tunnettiin Pielisen historiassa kuuluisana Simo Hurttana, jonka alueeseen Juukakin kuului. Simo Affleck oli syntyisin Narvasta, mutta koko suku oli kotoisin Skotlannista.
Simo Hurtta oli Enbergin palveluksessa vuosina 1692-1696 ja omissa nimissään, hän keräsi veroja vuodet 1696-1725. Nämä kyseiset vuodet olivatkin vaikeita aikoja Pielisjärven ihmisille. Silloin elettiin Suomessa isonvihan aikoja, jolloin ryöstö, murhat ja vainot olivat yleisiä. Tämä johtui siitä että Ruotsi oli luopunut Suomesta ja Venäjä ei ollut vielä asettanut omaa hallintoaan valloittamilleen alueille. Samaan aikaan riehui vielä kulkutaudit ja hirvittävä nälänhätä.
Syystä kansa kohdista vihansa juuri Simon Afflecktiin eli Hurtaan, johon kaikki vaikeudet helposti henkilöityivät. Tavallinen kansakaan ei ollut täysin syytöntä, niinkuin Enbergin lausunnosta selviää, hän sanoo että talonpojat toivat veroiksi roskasta ja kelvotonta viljaa, sellaista jota hevosetkaan eivät syöneet ja lautakuntakin todisti heidän niin tehneen.
Kaikesta voimme todeta sen, että verottajaa on kaikkien helppo vihata. Ainoatakaan selkeää kertomusta Simo Hurtan julmuuksista ei löytynyt vaan oikeastaan kertomuksia, siitä kuinka häntä kohdeltiin huonosti kyllä löytyy, kuten murhayritykset ja lumikinoksissa pyörittelyt. Perustuiko Simo Hurtan julmuus vain verojen keräämisen sitä emme tiedä, sillä vähäiset asiapaperit eivät siitä kerro.
Simo Hurtan loppu oli surkea, varmuudella ei tiedetä tekikö hän itsemurhan vai ammutiinko hänet v.1725. Olipa hänen kuolemansa kumpitahansa julma kohtalo vihatulla miehellä joka tapauksessa.

Luovutustiedot: 15.02.1998 Pauli Repo, 02.12.1991 Paavo Repo

Käyttörajoitus: Ei käyttörajoitusta

ARKISTOMERKKI: 1371, 1428, 1479

HYLLY: II / Paikallishistoria

SISÄLLYS:

F. KIRJEISTÖ
Fa. Saapuneet kirjeet
Fb. Onni Ahlholm 5.2-82 1 kpl

U. MUUT ASIAKIRJAT
Ua. Simo Hurtta kirjallisuudessa 4 sivua
Ub. Karjalatar 23.09.1911 veroretket Juuassa 3 sivua
Uc. Henkilötietoja Simon Afflecktista eli Hurtasta 7 sivua
Ud. Lehtileikkeitä Rajamajuri Simo Hurtta 2 kpl
Ue Kartta 1635 Käkisalmenläänistä ja kaupankäynnistä 2 kpl
Uf. Kopioita Enbergin riidoista talopoikien kanssa 1680 2 kpl

HUOMAUTUKSIA:
Lisää tietoja löytyy Hurtasta, Hamusten kansiosta Ark.no. 1430