Pirjo Hämynen on Juuan Elli 2016

Lapsesta lähtien 4H:lainen

Sunnuntaina Ellinpäivien pääjuhlassa valittiin uusi Elli Juukaan. Tänä Vuonna Elli-huivin hartioilleen sai Juuan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Hämynen, joka on järjestyksessä jo 39. Juuan Elli. Uusi Elli on omaksunut 4H:n arvomaailman lapsesta lähtien.

– Siellä missä vietin lapsuuteni, oli 4H:n kerhotoimintaa vain kesäisin. Täytin tehtäväkortteja, joita minulla on vieläkin tallessa, hän muistelee.

Hämynen otti uuden tittelin vastaan hyvillä mielin.

– Vähän kyllä yllätyin, mutta totta kai otin vastaan. Arvostan huomionosoitusta ja Juuan Ellinä oleminen on kunniatehtävä, Hämynen sanoi.

Tulevaan tehtäväänsä uusi Elli suhtautuu myönteisesti. Hän pyrkii olemaan mukana kaikissa tapahtumissa aina kun siihen on mahdollisuus.

Tukena 4H-yrittäjille

Aikaisempien Ellien tapaan hänkin tekee Ellivuodestaan omannäköisensä.

– Minun Ellivuoteni painottuu nuoriin. Jotakin onkin jo kehitteillä, mutta paljastan vain sen verran, että se koskettaa kaikkia, mutta nuoret ovat kohderyhmänä.

– Yritän parhaani mukaan hoitaa pestini, mutta aina en pysty osallistumaan tapahtumiin, kun on perhettä ja työ, jossa joutuu liikkumaan.

Hän tykkää työstään kovasti.

– Lasten ja nuorten kanssa työskennellessä mieli pysyy pirteänä. 4H:n toimintaan tullaan vapaaehtoisesti, siksi heitä ei tarvitse patistella, vaan kaikki ovat innostuneesti mukana.

Nuorten ohjaaminen työelämään on myös hänen sydäntään lähellä.

– On arvokas asia saada ensimmäinen työkokemus. Seuraan ilolla, kun nuoret ovat innostuneita yrittämisestä. Nuorten tukena on mukava olla, uusi Elli sanoo.

Juukalaisena 23 vuotta

Savonrannassa, nykyisessä Savonlinnassa syntynyt Pirjo Hämynen on ollut juukalainen 23 vuotta.

– Olen ollut koko työurani ajan töissä 4H:ssa. Ennen Juukaan tuloa ennätin olla Heinävedellä töissä 4H-neuvojana puoli vuotta. Tulin töihin Juukaan vuonna 1994 kaksi vuotta valmistumisen jälkeen, ensin sijaiseksi. Myöhemmin minut vakinaistettiin.

Hämynen kävi lukion Joensuussa, ja opiskeli Saarijärvellä agronomiksi.

– Lähdin 16-vuotiaana kotoa pois, koska omassa kotikunnassa ei ollut lukiota.

Hämynen pääsi opiskelemaan agronomiksi toisella yrittämisellä. Seuraavia pääsykokeita odotellessaan hän opiskeli vuoden metsätaloutta.

Lypsykarjatilallisen tyttönä lehmänlypsy ja heinätyöt ovat tuttuja töitä. Puolisolla Petri Hämysellä on maatila Ruohosuolla, missä Pirjo muun muassa hoitaa pihaa ja puutarhaa.

Kultainen noutaja Urho muistuttaa liikunnan tarpeellisuudesta.

– Urho juoksee vapaana, kun käymme lenkillä. Pentuna kävin sen kanssa tottelevaisuuskoulutuksessa. Jos olisi aikaa, koiran kanssa voisi harrastaa paljon muutakin kuin lenkkeillä.

Harrastuksiin kuuluu lisäksi lukeminen ja jumpassa käynti.

– Yritän jumpata myös kotona.

Anni Keränen