Juuka-seuran historia kansiin

Juuka-seuran historian kirjoittaja Jaana Juvonen signeerasi uunituoretta
kirjaa julkistamistilaisuudessa. Marja-Leena Vepsäläinen löysi kirjasta
kuvan, jossa on pikkutyttönä 1960-luvulla.
Juuka-seuran historian kirjoittaja Jaana Juvonen signeerasi uunituoretta kirjaa julkistamistilaisuudessa. Marja-Leena Vepsäläinen löysi kirjasta kuvan, jossa on pikkutyttönä 1960-luvulla.

Ellinpäivien aikaan, tarkemmin 8.7. julkaistiin Juuka-seuran historia, Paikallisperinnettä, yhteistä hyvää – Juuka-seura 50 vuotta.

Kirjan kirjoittaja on joensuulainen filosofian maisteri Jaana Juvonen, joka valmisti teosta rinnakkain Juuan kunnan historian kanssa. Kuntahistoria julkaistaan ensi vuonna.

Vuonna 1966 perustetun Juuka-seuran toiminta alkoi pitäjänmuseon perustamisella. Muutamaa vuotta myöhemmin perustettu paikallislehti Vaarojen Sanomat antoi mahdollisuudet laajalle aatteelliselle työlle, jossa keskiössä ovat museot, kotiseutuarkisto, luonnon- ja kulttuuriympäristön suojelu, julkaisu- ja kustannustoiminta sekä jokakesäiset kotiseutupäivät.

Kirjassa tehdään aluksi lyhyt katsaus Juuan pitäjän varhaisimpaan, ja myöhempään historiaan.

Kirjassa oma kotiseutu ja sen kehittäminen ovat voimakkaasti esillä. Juuka-seuralla onkin ollut tärkeä rooli paikallisen kulttuurielämän, elinkeinotoiminnan ja elinvoimaisuuden edistämisessä, esimerkkinä vaikkapa elokuvatoiminta ja kylähistoriikit.

Kirjassa käydään läpi tapahtumia lehden perustamista ja Ellinpäiviä myöten, ja kerrotaan uudistuksista, mutta myös ristiriidoista. Jälkimmäisten diplomaattinen käsittely toi oman lisähaasteensa Juvosen työlle.

Seurassa vaikuttaneista henkilöistä kirjoittaja nostaa esiin muun muassa Pauli Revon ja Kari Tuhkasen, joiden elämänmittainen harrastus kotiseututyön parissa oli avarakatseista.

Historiateoksen lähtölaukaus

Jaana Juvonen kertoo, että ajatus kotiseutuyhdistyksen historian kirjoittamiseksi tuli Juuka-seuran toiminnanjohtajalta, päätoimittaja Pasi Karjalaiselta.

Kirjoittamistyössä arkistotiedot ja haastattelut ovat olleet avainasemassa. Käytettävissä ovat olleet myös paikallislehden vuosikerrat sekä Juuka-seuran kokouspöytäkirjat ja toimintakertomukset.

– Tietoa olen saanut hyvin, ja mielestäni tämä on kotiseutuyhdistyksen historiaksi kattava, kommentoi Juvonen.

Noin puoli vuotta kestäneen työn Juvonen aloitti viime elokuussa. Kirja oli painovalmis helmikuussa.

Juvonen kiittää hyvästä yhteistyöstä Juuka-seuran aktiivitahoja. Työssä ei ollut häiriötekijöitä ja molemminpuolinen luottamus vallitsi.

Kirjoittaja haluaa kiittää myös Viestintätoimisto Kirjokannen Jussi Virratvuorta, jonka kädenjälki näkyy taitossa.

Juha-Matti Junkkari