Historian tuulet kuiskivat Tuomelan tuvalla

Tuomelan tupa on kotiseuturunoilijamme Viljo Tuomelan, eli Matti Matinpoika Hyttisen, kotimuseo. Runoilijan monipuolista, runojen ja maatöiden täyttämää elämää on avattu lehtileikkeiden, valokuvien ja runoilijan omien töiden avulla. Tuomelan syntymästä on kulunut 120 vuotta, joten tänä vuonna hänelle on omistettu muistolaatta Tuomelan tuvan pihapiiriin. Viljo Tuomela on ollut myös tämän vuoden kotiseutupäivien teema. Tupa on tietenkin myös somistettu ajankuvaan sopivaksi, joten siellä voi aistia hurmaavaa historian havinaa ja mukaansatempaavaa arjen historiaa.

Lapsesta asti kirjoittamista ja runoja rakastanut Tuomela oli tuottelias, etenkin opittuaan lukemaan ja kirjoittamaan kiertokoulussa äitinsä Marjatan kannustamana. Isä Matti ei oikein sulattanut poikansa huithapelimaista harrastelua, olihan pikku-Matti perheensä vanhin poika ja isän kuoltua myös elättäjä. Sitkeä nuorukainen ei kuitenkaan koskaan luopunut kirjoittamisesta. Hänen ensimmäinen runonsa julkaistiin Matin ollessa vasta 17-vuotias, nimimerkillä Matti Kaihorinta. Siitä ura urkenikin, ja Matin runoja julkaistiin monissa Pohjois-Karjalan lehdissä. Hän kuitenkin profiloitui kansanrunoilijaksi maanläheisten ja arkisia asioita käsittelevien runojensa takia. Nimimerkin Viljo Tuomela Matti kehitteli vuonna 1916. Ja jo vuonna 1927 julkaistiin Viljo Tuomelan ensimmäinen runokokoelma, Punainen pursi, jonka julkaisi kustannusliike Merkurius.

Saamme kiittää Tuomelaa runsaasta runotuotannosta, jonka arvellaan olevan yli 10 000 tekstin laajuinen. Ahkerasta kirjoittamisesta kiitti myös Matti Hyttisen vaimo, Alina Romppanen, jonka kanssa runoilija avioitui molempien ollessa noin 50-vuotiaita. Matilla oli nimittäin tapana herättää vaimonsa aamukahville uunituoreen, sinä aamuna syntyneen runon kera. Siinäpä olisikin tavoitetta myös nykyajan herrasmiehille! Tuvalla saattaa melkein tuntea miten Kolin maisemat ovat inspiroineet tuota Juuan ensimmäistä oikeaa julkkista ja herkkää luonnonlyyrikkoa, ja osa tuosta inspiraatiosta saattaa tarttua myös vierailijan housunlahkeeseen.

Tuomelan tupa sijaitsee Juuan Ahmovaaran kylässä ja sinne on opasteet kuutostieltä. Tuomelan tupa on avoinna 31.7. saakka seuraavasti: ti-pe 10-16 ja su 13-16. La ja Ma suljettu.